9 Ocak 2011 Pazar

Oyuncu Analizi: Jerry Johnson



Dün hazırladığımız haberden sonra bugün beklediğimiz haber resmi sitemizden geldi. Kendisi ile ilgili detaylı bilgileri yazdık ve oyuncunun analizini elimizden geldiğince yapmaya çalıştık.

Jerry Johnson kimdir?

23 Nisan 1982 tarihinde, ABD'nin Pensilvanya eyaletinin Lancester şehrinde dünyaya geldi.

Kolej kariyerini New Jersey eyaletinde bulunan ve NCAA'in MAAC* konferansında yer alan Rider Üniversitesi'nde geçirdi. (Rider Broncs) Takımının 2001-02 sezonunda MAAC konferansı normal sezonunu birinci tamamlamasında ilk yılı olmasına rağmen önemli katkılar sağladı.

Bir sonraki sezon performansını bir seviye yukarı çeken Jerry Johnson, üniversiteden mezun oluncaya kadar bu performansı istikrarlı biçimde korumayı ve geliştirmeyi başardı.Bu başarı 2003-04 ve 2004-05 sezonlarında onu MAAC Konferansı'nın en iyi 5'ine seçilmesini sağladı.

ABD'nin pek tanınmamış kolej takımlarından birinde oynaması, onun profesyonel kariyerinde ilk durağının Polonya olmasına neden oldu. Polonya'nın Polpharma Starogard Gdański takımında üniversiteden mezun olduğu 2005 senesinde deneme antremanlarına çıktı ve performansından memnun kalınınca 2005-06 sezonunu bu takımda geçirdi.

Jerry Johnson'ın bir sonraki durağı Türkiye oldu. Ligimizde Mersin Büyükşehir Belediyesi forması giyen oyuncu, şu an internette dolaşan bazı haberlerin aksine sakatlıklarla fazla boğuşmamış ve ligimizde istikrarlı bir performans sergilemiştir.

Mersin'de göstermiş olduğu başarılı performans onun 2007-08 sezonundaki yerini Fransa ligi yaptı. Burada Clermont forması giyen Jerry Johnson, her seviye atlayışında kendisini de geliştirmeyi başardı. Nisan ayında Spirou'nun dikkatini çeken oyuncu Belçika takımına transfer olup, sezonu burada tamamladı.

Spirou Charleroi takımında 2009-2010 sezonu sonuna kadar kalan ABD'li oyuncu, bu takımda 3 Belçika ligi şampiyonluğu, 1 Belçika Süper Kupa şampiyonluğu ve 1 Belçika Kupası kazandı. Kazanılan bu başarılarda Jerry Johnson'ın büyük payı olduğu söylenebilir. Belçika temsilcisi'nde kazandığı son şampiyonlukta MVP ödülünü kazanan Jerry Johnson, ayrıca 2008-09 sezonunda takımının Eurocup'ta Top 16'ya kalmasında büyük etkisi oldu.

Elde ettiği bu başarıları, kariyerindeki gelişimi ve Spirou Charleroi takımındaki ilk 1.5 yılında takımın koçu olan Drazen Anzulovic'in Lietuvos Rytas'ta koç olarak görev alması** onun Litvanya ekibiyle sözleşme imzalamasını sağladı. 2010 senesi Haziran ayında henüz Belçika ligi finalleri devam ederken Litvanya takımıyla sözleşme imzalayan Johnson, takımın birinci oyun kurucusu olarak düşünülüyordu ancak ekim ayında yaşadığı sakatlığın onu 7-8 hafta takımından uzak tutacağı anlaşılınca Rytas Khalid El-Amin ve Sarunas Jasikevicius takviyeleriyle guard rotasyonunu genişletti. Aralık ayı ortalarında tekrar forma giymeye başlayan oyuncunun sakatlığı ile ilgili herhangi bir problemi bulunmuyor.

İstatistikler:




Özellikleri:

- Oktay Hoca'nın çok önemsediği topa baskıyı oldukça iyi yapabiliyor.
- Kendi şutunu yaratabilen bir oyuncu. (Özellikle cross-over sonrası rakibini ekarte edip çıkarttığı şutlar oldukça etkili oluyor.)
- Delici özelliği var. Korkusuzca içeri penetreler görebiliriz.
- Transition oyunlarını hücumda da savunmada da oldukça iyi oynuyor.
- Hızlı.

Yaşadığı sakatlıklar:

Aslında her sporcu ufak tefek bir takım sakatlıklar yaşar. Bizim buna ulaşmamızın oldukça zor olduğu gerçeğini de düşünecek olursak sizlere Jerry Johnson'ın uzunca süre sahalardan uzak kaldığı iki sakatlığı aktarmamız doğru olacak.

Ekim 2010: Aşil tendonundan yaşadığı sakatlık 12 Aralık'a kadar takımından uzak kalmasına neden oldu. (Yaklaşık 7 hafta)
Ekim 2009: Dizinden yaşadığı sakatlık 2 Ocak 2010'a kadar takımından uzak kalmasına neden oldu. (Yaklaşık 11 hafta)

Galatasaray'ımıza katacağı artılar:

- Koçun sistemine bire bir uyan bir oyuncu olacağı için çabuk adapte olacaktır.
- Takım kimyasına uygun bir oyuncu.
- Kendi şutunu yaratabilmesi bu alandaki eksikliğimizi giderecektir. (Özellikle bugünkü Olin maçında gözlemledik.)
- Oyun kurucu özelliklerinin yanı sıra skorer kimliğinin olması büyük avantaj.

Kısacası Taylor Rochestie'den daha üstün bir oyuncu ile anlaştığımızı ve takımımıza faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Jerry Johnson'a takımımızda başarılar diliyoruz. Umarız sezonun kalan kısmı hem kendisi hem de Galatasaray'ımız için başarılarla dolu geçer.

* MAAC: Metro Atlantic Athletic Conference
** Bu bilgiyi bana hatırlatan Eray Sözen'e teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder