19 Mart 2011 Cumartesi

Kazanan Savunma 61-50

Beko Basketbol Ligi'nin 22. haftasında takımımız Türk Telekom'u konuk ettiği maçtan 11 sayılık farkla 61-50 galip ayrılarak ligdeki 18. galibiyetini aldı ve 2. sıradaki yerini koruyarak yarınki Olin - Fenerbahçe maçından gelecek sonuca göre liderliği beklemeye başladı.





Maça Jerry-Shipp-Caner-Rancik-Ermal ilk 5i ile başlayan takımımızda rakip ise Randle-Ceyhun-Rasim-Jagla-Wesson 5i ile maça başlamayı tercih etti.


İlk periyotun ilk 3.30 dakikalık bölümünde hücumda sayı bulamadık Ermal, Rancik, Shipp ve Jerry ile hücumlardan boş döndük. Rakip ise oldukça iyi başladığı maça Rasim, Randle, Jagla'nın sayıları ve Wesson'un serbest atışları ile 9-0lık seri ile başladı. İlk sayılarımızı Ermal ve Rancik ile bulmamıza rağmen rakibe hücumda çok kolay ribaund imkanı verdik. Her hücumda minimum 2 şans elde eden Telekom; ilk periyotun son 4 dakikasına 13-4 önde girdi ve Mahmuti mola aldı. Bu dakikaya kadar sadece toplamda 4 ribaund çekebilirken, rakip toplam 11 tane ribaund aldığı maçta 6 tane hücum ribaundu çekti. Hücumdaki kötü tercihler ve kaçan şutlar da olunca 9 sayı geri düştük. Mola dönüşü Haluk ve Shumpert, daha sonrasında ise Tutku ve Andric oyuna girmesine rağmen hücumda top kayıpları ve kaçan şutlar devam etti. Rakipte bu dakikalarda şutlarını kaçırınca ilk periyodun bitimine 1 dakika 10 saniye kala 13-4 lük skor değişmedi. Bu süreden sonunda Tutku & Andric pick&roll'una Rasim'in 3lüğü ile cevap veren Telekom ilk çeyreği 6-16 önde kapattı.


İlk çeyrek boyunca çök kötü hücum eden takımımızın 6 sayıda kalmış olması kötü bir istatistikti. Telekom iyi şut atmadığı halde maçta tam 7 hücum ribaundu çekip bu farkın oluşmasında önemli bir faktörü oluşturdu. İlk çeyrek boyunca 4 top kaybı yaptık, rakip ise 2.


2. çeyreğin ilk hücumunda top kaybı ile başladık. Savunmada ise iyi durup rakipten topu çaldık, hızlı hücuma çıkarken yapılan net sportmenlik dışı faule faul dahi çalmadı hakemler. 2. çeyrekte savunmada seviyeyi yükseltince Telekom ilk 2 dakikalık dilimde sayı bulamadı. Tutku&Andric 2li oyunlarına bir de Shumpert'ın 3lüğü eklenince maç 14-16 ya geldi ve Telekom molayı aldı. 2. çeyreğin ilk 2 dakikasında 8-0lık seri yakalayarak farkı erittik. Tutku-Evren-Haluk-Shumpert-Andric 5i 2. çeyrekte geri dönüşün mimarları oldular. Rakibi sürekli zor 3lükler denemeye zorladık, içeriden sayı imkanı vermedik fakat ribaundlarda yaşadığımız sorun hala devam ediyordu. Telekom ilk sayılarını 2. çeyreğin ilk 4dksının bitiminde Rasim'in serbest atışları ile buldu. 13-18. Andric ile sayılar bulduğumuz dönemde rakibi serbest atış çizgisine yollamamız ve verdiğimiz hücum ribaundlarından sonra yediğimiz sayılar sebebiyle bir türlü öne geçemedik. Hücumda da top kayıpları devam edince Telekom'un Ceyhun ile fast breakten bulduğu basket sonunda 18-25 geri düştük ve mola aldık. Mola dönüşü top kayıpları ve boş dönülen hücumlar devam etti. Bu bölümde bulduğumuz 6 sayının 4ü serbest atış çizgisinden oldu. Telekom ise bu dönemi Adem'in 3lüğü ile geçti. 2. çeyreğin son 1.20dakikası 24-28 TT üstünlüğü ile geçilirken Telekom koçu molayı aldı. Mola dönüşünde Telekom'a savunmamız ile sayı imkanı vermezken hücumda ise önce Andric'in 2 serbest atışın birini atması ve Shumpert'in fast break sayısı ile 3 sayı bulduk ve devreyi 27-28 geride kapattık. Bu çeyrekte savunmamızı rayına oturtmuş olmamıza rağmen hücumda etkisiz oluşumuz ve çok top kaybı yapmamız öne geçişimizi engelledi.


2 takımın da oldukça kötü oynadığı ilk yarıda maçın en skoreri 13 sayı ile son günlerin formda ismi Luksa Andric oldu.Özellikle 2. çeyrekte takımımızın bulduğu sayılarda Andric'in imzası vardı. Rakipte ise Rasim 8 sayı 7 ribaund ile oynadı. Top kayıpları ve verilen hücum ribaundlardan yakındığımız ilk yarıda tam 10 top kaybı yaptık ve rakibe 13 hücum ribaundu imkanı verdik. Oldukça kötü rakamlar oldu bizim adımıza. Rakibin 3lük ve 2lik atışlar toplamında tam 33 şut denediği, şut imkanı bulduğu ilk yarıda bizim şut denememiz ise 21 de kaldı. Bizden daha fazla tam 12 şut, 12 hücum şansı bulmalarına rağmen devreyi sadece 1 sayı geride kapamış olmamız ise ilk yarıda Luksa ile birlikte bizim adımıza olumlu gelişmeydi.


3. çeyreğe Tutku-Shipp-Caner-Rancik-Ermal ilk 5i ile başladık. 2 takımın da karşılıklı top kayıpları ile başladığı maçta ilk sayılar Randle'ın 3lüğü ile geldi.Bu çeyreğin ilk 3 dakikalık dilimi Rancik ve Randle'ın karşılıklı basketleri ile geçti. Randle'ın 2 3lüğüne Rancik 4 sayı ile cevap verdi ve 2. yarının ilk 3 dakikalık dilimi sonunda Telekom 31-34 öndeydi, Galatasaray hücumunda ise Tutku'nun tepeden bulduğu 3lük skorda eşitliği getirdi 34-34. Ermal'in sayısı ile maçta ilk defa öne geçtik 36-34. Bu dakikadan sonra 2 takımda hücumlardan üst üste boş döndü ve 3. çeyreğin bitimine 4dakika 40 saniye kala Oktay Mahmuti molası geldi. Bu dakikaya kadar Telekom'un 2lik yüzdesi %29, 3lük yüzdesi %25ti. Bu kadar kötü atan takımın ise sadece 2 sayı ile geride olması bizim top kayıpları ve verdiğimiz hücum ribaundlarından dolayı. Mola dönüşü Telekom alan savunmasına döndü fakat pek verim aldığı söylenemez. Önce Shipp'in tipi ve Shumpert'ı sürekli yüksek posttan boş bulmamızın getirdiği sayılar sonucunda farkı 6 sayıya kadar çıkardık. Telekomda ise 2. yarı ilk kez oyuna giren Simpson pota altında etkili olup 4 sayı üretti. Tüm bunlar sonucunda 3. çeyreğin son 1 buçuk dakikasına 43-38 Galatasaray üstünlüğü ile girildi. Son 1.30 dakikalık dilimde 2 takımda sayı bulmakta zorlanırken çeyreğin sonunda Ceyhun Altay 2 atışı da kaçırdı ve bu çeyrek 43-38 üstünlüğümüz ile geçildi. Bu çeyrekte rakibe sadece 10 sayı imkanı verip iyi savunma yaptık fakat hücumda ise yine pek iyi olduğumuzu söyleyemeyiz 16 sayı bulabildik. Bu periyotta takımımızda sayı yükünü çeken oyuncu Preston Shumpert oldu. İlk yarının etkili ismi Andric bu periyotta büyük bölümde bençteydi.


Son çeyreğe de alan savunması ile başladı Telekom; yalnız yaptıkları alan savunmasından verim alamamaya devam ettiler. Keza takımımız iyi top dolaştırması sonucunda Tutku ve Haluk'un dışarıdan basketleri bulmasını sağladı ve 48-40 ile farkı 8 sayıya çıkardık. Luksa'nın kaybettiği topta Randle hızlı hücumu sayıyla bitirince Oktay Mahmuti molayı aldı. Maçın son 7:50 dakikalık dilimine 48-42 önde girdik. Mola dönüşü yine alan savunmasına boş 3lüğü Evren ile bulduk fakat sayıyı bulamadık. Telekom hücumunda Tutku 4. faulunu yaptı ve kenara geldi. Savunmadaki direncimiz ve hücumda iyi top dolaştırmamız sonucunda Shipp ve Shumpert'ın fast breakte smacı ile farkı tekrar 8 sayıya çıkarıp (52-44) Telekoma molayı aldırdık. Mola sonrasında Telekom Yunus'un çok ekstra 3lüğü ve Wesson'un serbest atışları ile farkı 3e indirdi. Son 5 dakikalık dilime 3 sayı önde girerken takımımızda Tutku'dan sonra Shumpert da 4ledi. Hem Tutku, hem Shumpert'ın kenarda olduğu bu dönemde önce Jerry'nin basket faulu, daha sonra Shipp'in basketi ile farkı 9a kadar çıkardık 58-49. Savunmadaki sağlam duruşumuz devam etti, hücumda da süreyi kullanmaya yönelik hücumlarda bulunduk ve son 1.21'e 9 sayılık farkı koruyarak girdik. Tutku, Shumpert'sız bu dönemde takımı Haluk çok iyi yönetti. Maçın son anlarında Telekom sayı fırsatı bulamadı ve son nokta da Jerry'nin 3lüğü ile koyulup maçtan 11 sayılık farkla 61-50 galip ayrıldık.


Maçı genel olarak yorumlarsak ilk yarı ve 2. yarı oynayan Galatasaray arasında basit hataları -özellikle hücumda- aza indirme ve daha akıllı hücum etme açısından fark vardı. Özellikle 3. çeyrek sonu ve son çeyrekte Telekom'un alan savunmasına karşı top dolaşımı ve akıllı hücumlardan bulunan sayılar önemliydi. İlk yarı 10 top kaybı yapmamıza rağmen 2. yarıda bunu 4'e indirmemiz ve hücum ribaundlarda 2. yarı rakibi durdurmamız bunun göstergesi. İlk yarı 13 hücum ribaundu çeken Telekom 2. yarı 5 ribaund çekebildi.



İstatistiki açıdan baktığımızda takımımızın en skoreri 13 sayı ile Andric ve bu sayıların tümünü ilk yarıda attı. Özellikle hücumda zaman zaman tıkandığımız ilk yarıda attığı bu 13 sayı çok kritikti. 2. yarı oyuna daha ağırlığını koyan Shumpert de 12 sayı ile Andric'i takip etti. Shipp'in de çektiği 10 ribaund; ribaundlarda sıkıntı yaşadığımız anlarda önemli bir katkıyı oluşturdu.


Başlığa "Kazanan Savunma" yazdım. Evet bugün kazanan savunmaydı çünkü özellikle ilk yarıda felaket hücum ederken ilk yarı sonunda farkın sadece 1 sayı olması kritikti. 2. yarıda da çok iyi hücum edebildiğimiz söylenemez ama rakibi hücumda durdurmamız galibiyeti getirendi. Rakibin 2lik atışlarda %33, 3lüklerde %22 de kalması da savunmanın galibiyetteki önemini gösteriyor.


PS: Türk Telekom kulüp tarihi boyunca en düşük skoru bu maçta yapmış 50 sayı ile. Kaynak; "tblstat"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder