19 Mayıs 2011 Perşembe

Şampiyonluk Adımları ve Euroleague



Beşiktaş'ı elememizin üzerinden dört gün geçti. Olay biraz soğudu ancak yine de ufak bir maç değerlendirmesi, yarı final ihtimalleri ve Euroleague başvurumuz hakkında bilgilendirmeler, tahminler yapalım.

Akatlar'daki maçın ilk periyodu kafa kafaya gitti diyebiliriz. Maça hızlı başlayıp, bir anda öne fırlayan Beşiktaş'a özellikle Shipp ile bulduğumuz basketlerle yanıt verdik.

İkinci periyoda oldukça iyi başlayan takımımız 6-0'lık seri yakaladı ve 22-16 öne geçti. Bu andan sonra rakibimizin inanılmaz bir 6 dakika yaşaması ve bizim ne savunmada, ne hücumda varlık gösterememiz 17-0'lık karşı seri yememize sebep oldu ve fark birden 11 sayıya çıktı.

Kritik nokta burası. Takımımız bir kez daha kırılgan olmadığını gösterdi. İkinci çeyreğin sonlarına doğru ayaklanmaya çalışmamız farkı yedi sayıya indirmemizi sağladı.

İkinci yarı başlarken dar bir rotasyona sahip Beşiktaş'ın yorulacağı ve elbette biraz da tempo kaybedeceği hissedilebiliyordu. Bunun yanı sıra takımımızın gösterdiği direnç ve Beşiktaş'ın son altı lig maçında takımımızı yenememesinin verdiği psikolojik üstünlük de az evvel saydığımız faktörlere eklenince takımımız galibiyeti ve yarı final vizesini cebine koydu.

Özellikle son çeyrekte Tutku ve Andric'in muazzam oyunları farkı açmamız da ve son bölümü rahat oynamamızda önemli bir etkendi.

Takımımızın en skorer oyuncusu 18 sayı ile Josh Shipp oldu. Dış atışlarda kötü bir gün yaşayan Shipp'in sürekli penetre ederek sayı bulmaya çalışması ve 8/12 şut isabeti onun için önemli bir artı olarak aklımızda kalabilir. Bunun yanı sıra savunmaya verdiği destek de her zamanki gibi üst düzeydeydi.

Ermal'in faul problemi yaşadığı karşılaşmada Andric'in 16 sayısı ve 8 ribaundu da önemli. Tutku da 10 sayı 9 asistle arkadaşlarına yardım etti.

Bu arada kötü bir maç geçiren Shumpert'in son çeyrekte kaydettiği sayıları da atlamayalım. Kritik anlarda takımımıza katkı verdi.

Evren'in Kemp'e uygulamış olduğu savunmada gösterdiği başarıyı 6 sayı 7 ribaunt 4 asist ve 1 top çalma ile taçlandırması da günün bir başka güzel noktası.

Gelelim yarı finallere. Efes Pilsen ya da yeni adıyla Anadolu Efes ve F. Ülker takımları rakiplerini 3-0 ile geçerek adlarını yari finale yazdırdılar. Bu iki takım yarı finalde karşı karşıya gelecek ve seriye F. Ülker 1-0 önde başlayacak.

Bizim bulunduğumuz kolda ise Banvit ve Olin Edirne karşı karşıya geliyor. Seride 2-1 Banvit'in üstünlüğü var ve bugün galip gelirlerse pazar günü yarı final ilk maçında Bandırma'da karşımıza çıkacaklar.

Olin Edirne'nin galibiyeti halinde seri Bandırma'ya taşınacak ve pazar günü beşinci ve son maç oynanacak. Bu durumda Efes Pilsen - F. Ülker serisi salı günü, bizim yarı final serimiz ise çarşamba günü başlayacak.

Euroleague Mevzusu

Euroleague'de Lottomatica Roma ve Cibona Zagreb takımlarının A lisansları iptal edildi. Bunun üzerine A lisansı almak için Avrupa'daki takımlar başvurularını gerçekleştiriyorlar.

Bu başvuru sahiplerinden bir tanesi de Galatasaray'ımız. Euroleague yönetimine senelik minimum 5 milyon dolarlık bütçe ve bir takım garantiler sunulmuş. Hatta Euroleague'in bundan sonraki taleplerini de koşul gözetmeksizin en başından kabul ettiğimiz belirtiliyor.

GSBasket.org sitesinin başlatmış olduğu "Galatasaray4Euroleague" kampanyası kapsamında taraftarlarımız Euroleague'in internet ortamındaki bütün iletişim organlarını bombardımana tuttular. Bu ilgiden memnun olan Euroleague yönetiminin kulübümüzü görüşmeye çağırdığı söylenmekte.

Peki bütün bunlar A lisansı almamıza yeterli olacak mı?

Muhtemelen olmayacaktır. Senelerdir bu platformda yer alan takımlara öncelik tanınacağı aşikar fakat yine de mevcut durumdan ziyade potansiyele bakılacak ise Galatasaray'ımızın şansının fazla olduğunu düşünüyorum.

Kulübü bu yola sokmak şüphesiz taraftarımızı heyecanlandırdı. Yeniden yapılanan şubemizin Euroleague yolunda atmış olduğu adımlara karşılık desteğimiz internet ortamı dışında salonlarda da sürmeli. İnsanlara Euroleague'i ne kadar çok hakettiğimizi göstermeliyiz.

Türkiye'den Euroleague A lisansını kazanacak 3. bir kulüp olacaksa, bu kulüp Galatasaray'ımız olacak.

Peki A lisansını alamazsak şansımız bitiyor mu?

Hayır.

TBL'yi şampiyon olarak tamamlarsak B lisansını alarak Euroleague'e doğrudan katılma hakkı kazanıyoruz. Final oynarsak, finalde rakibimiz kim olursa olsun, ön elemeye katılma ve seribaşı olma hakkını elde edeceğiz.

Yarı finalde elenirsek?

Sezonu üçüncü tamamlamış sayılabilmemiz için Efes Pilsen'in de yarı finalde elenmesi gerekiyor. Efes Pilsen yarı finale çıkarsa sezonu dördüncü sırada tamamlayacağız ve bir ihtimal ön elemeye katılamama durumumuz ortaya çıkacak. Ön elemeye katılsak bile seri başı olamayacağız.

Tabii bunlar şu anlık kendi bilgilerim doğrultusunda yazdıklarım. Euroleague yönetimi gerekli açıklamayı yapmadan ne olacağını bilemeyiz. Her şeyden önemlisi bu yola girmiş olmamız.

Euroleague hedefiyle gelişen, büyüyen erkek basketbol takımımızın birkaç sene içerisinde çok önemli yerlere geleceğini görmek çok da zor değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder