24 Ağustos 2011 Çarşamba

3 ve 5 Numara Eksikliği Üzerine

Forumlarda, bloglarda ve arkadaşlarla bire bir konuşurken, erkek basketbol takımımızın 3 ve 5 numara eksikliğinden bahsediliyor. Kadroda ki 3 ve 5 numara eksikliği olduğuna inanan kesimin kadroya nasıl baktığı bence önemli... Genç oyuncularımıza şans verilmemelerini istiyorsa ki bence, Oktay Mahmuti'nin en sevilen özelliklerinden biri de kolay yada zor herhangi bir maçta büyük cesaretle genç oyuncuları oynatmasıdır. Göksenin ve Furkan gibi iki genç ve potansiyelli oyuncumuzu oynatmayıp 3 ve 5 numara transferi yapmak bence çok doğru olmaz.
Öncelikle 3 numara eksikliğini değerlendirelim. Oktay Mahmuti,  Nba Türkiye Dergisine verdiği röportajda gelecek sezon ağırlıklı olarak çift guardlı sistemde oynayacağını belirtti. Bunun üzerine Ender, Tutku, Gordon, Lakoviç, Göksenin ve Evren gibi oyuncularımızdan ikisi kesinlikle parkede olacaklar. 3 numarada ise; geçen sezon 2 numarada oynayan Shipp, ayrıca iki numarayı da savunabilen Caner, Haluk ve zaman zaman da Shumpert 3 numaraya çekilecektir. Yani şimdi düşünelim.  3 numara transferi yapıp, geçen sezon ki gibi Shipp'i 2 numarada oynatsak, müthiş potansiyeli olan Göksenin'in süresini azaltmış oluruz. İşte bunu bence Oktay Mahmuti'de istemiyor. Bu yüzden bence, yeni bir 3 numara transferi yapılmadı. 


5 numara eksikliği de bu kapsamda düşünmek lazım... Bu bölgede oynayabilecek 3 oyuncumuz var. Luksa Andric, zaman zaman Darius Songaila ve bonservis ödeyip transfer ettiğimiz Furkan Aldemir... İki sezondur Furkan Aldemir'i isteyen Oktay Mahmuti, üzerine yatırım yapılan Furkan'ın süresini azaltmayacaktır. Songaila'nın Nba'de Power Forward  oynadığını biliyorum ama Songaila, basketbol İQ'su olan bir oyuncu... Aklıyla bu boy dezavantajını kapatacağını yani Avrupa'da "size" olarak pek sıkıntı çekmeyeceğini ve zaman zaman center oynayabileceğini düşünüyorum. Bir de hiç hesaplara katılmayan ama geçen sezon ki final serisinde bile süre alan Sertaç Şanlı var. Sertaç'ın belli eksikleri olabilir ama gelişime açık bir oyuncu Sertaç... Bu adamlara güvendiğimizi göstermeli ve destek olmalıyız. Bence bu sebepten dolayı yeni bir 3 ve 5 numaraya gerek yoktur. 


Ayrıca genç oyuncularımızla yapılan uzun süreli kontratlara sevinen Galatasaraylı  basketbol severlerin, genç oyuncuları yok sayıp transfer istemesi de bence çok abes...