24 Haziran 2011 Cuma

Ender Arslan - Furkan Aldemir - Cevher Özer

Zirveye oynayan bir takım olabilmek için yerli rotasyonunuzun belli bir kalitede olması gerekir. Yerli oyuncularınızdan verim alabilmeniz şarttır. Bu yüzden de basketbolda sezon bitince yerli transferleridir öncelik.

Takımımızda bu konuda piyasada alınabilecek ve kaliteli olan yerli oyuncularla yakından ilgileniyor. Bu hususta gelen hamleler sonucunda Ender Arslan, Furkan Aldemir ve Cevher Özer önümüzdeki yıl kadromuzda olacak. Geçtiğimiz sezon takımımızda başarılı bir performans gösteren Ermal Kuqo da Efes'e dönmeyi seçti.

Ender Arslan'dan başlarsak; Efes Pilsen altyapısından yetişmiş olan ve Union Olimpija, 2 aylık Tau Ceramica ve daha sonra gelen Panionius kısa maceralarını saymazsak tüm kariyeri boyunca Efes'te oynamış bir oyun kurucu.
1.90'lık boyu ile bir oyun kurucuya nazaran uzun sayılabilir. Bunun yanında asistçi kimlikten daha çok skora odaklı bir oyuncudur Ender. Tutku gibi takımın beyni olabilecek bir guard değildir. Oyun kurma konusunda pek başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Bunun dışında hücumda patlayıcı özelliği olan ve bunu yaptığında skor bazında önemli katkılar verebilen bir oyuncudur. Savunmada da gayretli, mücadeleci bir oyun stili vardır, bu bakımdan bizim takıma alışmada fazla sorun yaşayacağını düşünmüyorum.

Zirveye oynayan bir takımsanız 3 oyun kurucunuz olması gerekir. Bizde şu aşamada Tutku ve Ender mevcut ve konuşulanlar da bir yabancının alınacağı yönünde. Bu 3 isimden 2'sinin yerli olması gerekirdi ve piyasada o mevkiye alınabilecek en iyi isim Ender Arslan'dı. Barış Ermiş ve Kerem Tunçeri takımlarıyla sözleşmelerini uzattılar. Bu bağlamda gerekli ve yerinde bir transfer olduğunu düşünüyorum. Bir de Ender'in ilginç bir özelliği Efes Pilsen ve Milli Takımdaki performansı hep farklı olmuştur. Efes'te daha az forma bulan, pek güvenilmeyen ve fazla başarılı olamayan bir oyuncuyken; Milli Takımda yıllardır oynayan ve çok önemli maçlar çıkarıp, iyi performans ortaya koyan bir oyuncu oldu Ender. Bunun nedenleri arasında 2 takım arasında kendisine duyulan güven ve verilen desteğin etkisinin olmasının yanı sıra, taraftar faktörünün de önemli bir yer tuttuğunu düşünüyorum. Taraftar desteği ile daha iyi oynayan, oyuna daha fazla asılan bir oyuncu görünümünde Ender. Bu bakımda da Türkiye'deki tartışmasız en iyi basketbol tribününe sahip olan takımımızda oldukça yararlı olacaktır.

Son olarak Ender'in geçen seneki istatistiği; 6.2 Sayı, 0.8 Ribaund, 2.4 Asist. %45 2'lik, %35 de 3'lük yüzdeleri idi. Geçen sezon Efes'in kaotik ortamında koç Perasovic ile sorun yaşadığını ve fazla forma şansı bulamadığını da ekleyelim.

Bir diğer transferimiz Pınar Karşıyaka'nın önemli uzunu Furkan Aldemir. Türk basketbolunda son yıllarda yetişen önemli uzunlardan gösterilen Furkan 1991 doğumlu 2.07 boyunda.
2 sezondur transferin gözde ismi Furkan bu sene takımımızın formasını giyecek. Türk Basketbolunda geleceğin en önemli uzunları arasında gösterilen Furkan 2009-2010 sezonunda çıkışını yaptı. O sezon gösterdiği etkileyici performansı ile Galatasaray, Efes Pilsen, Fenerbahçe Ülker gibi ligin önemli ekiplerinin dikkatini çekti. Geçtiğimiz sezon başında da F.Ülker ve bizim yaptığımız ciddi teklifler sonucunda takımımıza transfer olacakken Karşıyakalı taraftarların yönetimlerine baskısı sonucu son anda iptal olmuştu bu transfer, kısmet bu sezonaymış.

Muhteşem bir ribaund sezisine sahip olan Furkan, oyunun savunma yönünde de oldukça etkili. Hücumda bazı eksik yönlerinin olduğu bariz ama onlar çalışarak minimize edilebilir. Ribaund sezisini ve savunmadaki akıllı duruşu çalışarak kazanamazsınız ama hücumda daha isabetli atışlar yapmayı çalışarak kazanabilirsiniz. Geçtiğimiz sezon bazı maçlarda oldukça sıkıntı çektiğimiz ribaundlarda Furkan ilaç gibi gelecektir. Savunmadaki sağlam duruşu ve her an oluşturduğu blok tehdidi ile de takıma bu alanda büyük katkı sağlayacaktır. Dediğim gibi hücumda bitiricilikte bazı sorunları olabiliyor ama çalışarak düzelebilecek sorunlar bunlar. Henüz 20 yaşında çok genç ve büyük potansiyelli bir uzun Furkan. Takıma büyük katkısı olacaktır.

Geçtiğimiz sezona müthiş bir giriş yapmıştı Furkan fakat F.Ülker maçında önemli bir sakatlık yaşayıp bir süre parkelerden uzak kaldı. Sakatlık dönüşü ise müthiş olan performansında düşüş meydana geldi. Bu aralar Ümit Milli takımda oynayan yıldız oyuncumuz son 3 maçta da double double yaparak sakatlığının etkilerini atlattığının sinyalini veriyor. Önümüzdeki sezona kadar daha iyi ve daha hazır olacaktır. Bu arada daha önce bu sezonki NBA Draftlarına katılacağı söylenen Furkan, bu kararından daha sonra vazgeçti. Muhtemelen bize olan transferi bu kararda etkili oldu.

Geçtiğimiz sezon Pınar Karşıyaka forması ile; 8.6 Sayı, 7.9 Ribaund, 0.9 Asist, 0.9 blok ortalamaları tutturmuş %66 ile 2'lik oranı ile oynamıştı.

Son olarak değineceğimiz transfer Beşiktaş Cola Turka'dan kadromuza kattığımız Cevher Özer...
En başlarda kişisel olarak karşı olduğum bir transfer olan Cevher Özer transferine Ermal'in takımdan ayrılışı ile bakışım değişti, çünkü bu ayrılıktan sonra bir yerli uzun takviyesi gerekliydi ve o isim Cevher oldu.

1983 doğumlu 2.05 boyunda olan Cevher 3 de oynamasının yanında çoğunlukla 4 numara pozisyonunda oynuyor. Şutör bir uzun olan Cevher 2-3 şut soktuğu zaman eli ısındığında ard arda sayıları potaya yollayabilen bir oyuncu. Hücumda katkısının olacağından şüphemin olmadığı Cevher için savunmada bazı kaygılarım var. Son 2 sezonda Beşiktaş forması ile savunmada hiç yoktu desek yalan olmaz. Tabii bunda Beşiktaş'ın savunmada takım olarak kötü olmasının da etkisi olabilir. Fiziki açıdan güçlü ve atletik olan Cevher ribaundlarda da etkili bir isim.

Geçtiğimiz sezon 11.1 Sayı, 5 Ribaund, 1.7 asist, 0.6 blok ortalamaları ile oynadı. %58 2'lik yüzdesinin yanında %33 3'lük yüzdesi tutturdu.

Savunma konusunda bizim takıma adapte olursa oldukça yararlı bir transfer olacağını düşünüyorum Cevher'in de. Savunma konusunda başarılı olur mu bunu şimdi bilemiyoruz ancak bize gelmeden önce Türk Telekom'da oldukça vasat bir savunmacı olan Tutku Açık'ın bizim takım ile birlikte her topa atlayan, mücadeleci ve iyi sayılabilecek bir savunma performansı göstermesi Cevher için de umutlu olmamızı sağlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder