3 Haziran 2011 Cuma

21 Yıl Sonra Gelen Final Rakip Fenerbahçe Ülker

21 yil sonra finale adımızı yazdırdık. Tıpkı 21 yil sonra ilk defa yarı finallerde galibiyet aldığımız gibi... Şimdi sıra son virajda...


Seri cumartesi günü başlıyor. Saha avantajı rakibimizde olacak ve maçlar  2 deplasman, 2 ev sahibi, gerekirse 1 deplasman, gerekirse 1 ev sahibi ve gerekirse 1 deplasman daha formatı ile oynanacak. Dolayısıyla şampiyonluk için deplasmandan en az bir maç çalmamız gerekiyor. Başarabilir miyiz? İrdeleyelim.


Fenerbahçe Ülker'in kullanabildigi rotasyon şu şekilde:
PG: Roko Ukic - Saras Jasikevicius
SG: Ömer Onan
SF: Marko Tomas - Emir Preldzic
PF: Darius Lavrinovic - Sean May
C: Oğuz Savaş  - Kaya Peker


Engin, Mirsad ve Vidmar sezonu kapatali çok oluyor. Kinsey'de bu seride oynayamayacak. En son Antalya ile oynanan ilk macta yer alabilmişti.Kısacası rakibimizin 9 kisilik bir rotasyonu var. En önemli avantajları Ukic-Saras-Ömer üclüsünün bulundugu guard rotasyonu... Maçlara Ukic-Ömer ikilisiyle başlıyorlar. Daha sonra Ukic-Saras, Saras-Ömer ikililerini goruyoruz. Her kombinasyon tehlikeli. 


Zayif noktaları neler? Roko Ukic zaman zaman dengesini kaybeden, hücum ritmini tutturamadığı zaman takımına zarar veren bir isim... Saras'ın yaşı epey ilerledi. Basketbol zekası üst düzeyde olmasına rağmen sert savunmalara karşı o da dengesini kaybediyor.


Ömer'i mutlak suretle biz hücumdayken yormamız lazım. Kendisi muhtemelen PG'imizi savunacaktır. Bir ihtimal Jerry Johson sahadayken Shipp veya Evren (Hangisi sahadaysa) ile eşleşmesi muhtemel. Eger savunmada yorulursa,  hucuma pek bir şeyi kalmaz gibi. Yine de guard rotasyonunun en formda ismi durumunda... Dikkat etmek gerekir.


Guard rotasyonları bize göre daha dar ama yetenek açısından daha üstün diyebiliriz. Dolayısıyla bu pozisyonlarda işimiz daha çok savunma kısmında başarılı olmak. Açıkçası bu konuda gönlüm rahat. Çok ekstra şutlar bulamadıkları müddetçe diğer takımlara karşı aldıkları skor katkılarını alamayabilirler.


SF pozisyonu bizim için tehlikeli Marko Tomas ve Emir Preldzic ikilisi başımızı ağrıtabilir. Kendilerine bu pozisyondan minimum katkı verdirmemiz gerekiyor. Normal sezonda oynadığımız iki karşılaşmada da Emir'i durdurmayı başarmıştık. Ancak ikinci karşılaşmada Marko Tomas başımızı çok ağrıttı. Caner ve Shipp ikilisinin savunmada ekstra gayretli olmasi gerekiyor.


Gelelim PF ve C pozisyonlarına. Oğuz'u kategori dışı tutmak gerekir. Eşleşebilecek oyuncumuz yok gibi duruyor. Bir ihtimal Ermal kendisinin arkasında durabilir. Ancak faul problemi bu noktada baş ağrıtması muhtemel sıkıntımız olarak dikkat çekiyor. Rancik sakatlığının çok önemli olmadığını, final serisinde bir ihtimal oynayabileceğini söylemiş ama biz yine de o yokmuş gibi planlamalıyız. Oğuz iki macta da bize karşı 14 sayı üretti. Şut var, post-up var, saha görüşü fena değil... Komple bir uzun olma yolunda çok önemli adımlar atıyor ve bence 1-2 seneye kadar Avrupa'nın sayılı uzunlarından bir tanesi olacak. Diğer yandan Kaya-Lavrinovic ve May üclüsünden pek korktuğumu söyleyemem. Elbette 1-2 maç ekstra katkı sağlayabilecek oyuncular ama hücumları ile bize pek dert olmazlar. Hatta koçlari bazen bu 3 oyuncuyu da yanında oturtup, Emir'i 4 numaraya çekip takımını kısa bir beş ile sahada tutuyor.


Özellikle Saras-Emir-Oğuz üclüsü sahadayken hücum performansları bir anda değişiyor. Dolayısıyla Emir 4 numara oynarken, mümkün mertebe bizim de Preston Shumpert ile sahada kalmamız ve kısa beşle oynamamız önemli bir nokta... Zira karşısına Ermal'i veya Andric'i almış bir Emir'i düşünmek istemiyorum. Zaman zaman Haluk'u 4 numara oynatmak bile akıllıca olabilir.


Fenerbahce bizden 3 kat daha fazla bütçeye sahip, basketbol yeteneği anlamında bizden daha üstün fakat bunların hepsi kağıt üzerinde kalıyor. Takım oyunu olarak kendilerinden çok daha iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Bu sezon 70 sayının altında bir kere kaldılar. Onda da Galatasaray'imiz 56 sayıda tuttu ve 11 sayi farkla maglup etti. Bunun dışında uzatmaya giden ve kazandıkları Efes maçını bir kenara koyarsak normal sürelerde 70 sayının altına pek düşmüyorlar. Hatta bizim kazandığımız maç dışında oynadıkları 33 maçta sadece 5 kez 75 sayinin altına düşmüşler. Dolayısıyla burada kritik baraj 75 sayı. Bu sayının altında tutmayı başardığımız her maçı kazanacağımızı düsünüyorum.


Onlar play-off'ta bizim kadar sert savunma yapan bir ekiple karşılaşmadılar. Ancak biz onlara benzer bir skor potansiyeli olan Beşiktaş ile karşılaştık. Dolayısıyla takım ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Her şey savunmada bitiyor. Onların kadrosunda süre bulan aşağı yukarı bütün isimler buraları defalarca oynamış, tecrübeli oyuncular olabilirler. Ancak bizim de elimizde daha önce buralarda bulunmuş Tutku, Haluk, Ermal, Shumpert ve her ne kadar dengesiz olsa da Belçika'da böyle maçları oynamaya alışkın olan Jerry Johnson gibi isimlerimiz var. 


Seriye İstatistik Üzerinden Bir Göz Atalım;

Galatasaray
-Maç başına ortalama 79.7 sayıyla oynuyor. 
-Potasında ortalama 69.3 sayı görüyor.
-Maç başına ortalama 33.8 ribaund alıyor.
-Maç başına ortalama 17.9 asist yapıyor.
-Maç başına ortalama 8.2 top çalıyor.
-Maç başına ortalama 11.1 top kaybı yapıyor.
-Maç içerisinde kullandığı serbest atışlarda %75 isabet sağlıyor.
-İki sayılık atışlarda ortalama %54.6 isabet sağlıyor.
-Üç sayılık atışlarda ortalama %35.8 isabet sağlıyor.
-En skorer oyuncusu olan Preston Shumpert ortalama 11.4 sayı ortalamasıyla oynuyor.
-En fazla ribaund alan oyuncusu olan Joshua Shipp, maç başına ortalama 5.2 ribaund alıyor.
-En fazla asist yapan oyuncusu olan Tutku Açık, maç başına ortalama 4.5 asist ortalaması tutturmuş.
Fenerbahçe
-Maç başına ortalama 84.1 sayıyla oynuyor.
-Potasında ortalama 73.4 sayı görüyor.
-Maç başına ortalama 36.3 ribaund alıyor.
-Maç başına ortalama 17.6 asist yapıyor.
-Maç başına ortalama 7.4 top çalıyor.
-Maç başına ortalama 12.2 top kaybı yapıyor.
-Maç içerisinde kullandığı serbest atışlarda % 68 isabet sağlıyor.
-İki sayılık atışlarda ortalama % 55.3 isabet sağlıyor.
-Üç sayılık atışlarda ortalama %36.4 isabet sağlıyor.
-En skorer oyuncusu olan Ömer Onan, maç başına ortalama 14.5 sayıyla oynuyor.
-En fazla ribaund alan oyuncusu olan Kaya Peker, maç başına ortalama 5.5 ribaund alıyor.
-En fazla asist yapan oyuncusu olan Roko Ukic, maç başına ortalama 4.3 asist yapıyor.



Finalde ki rakibimiz Fenerbahçe Ülker ile bu sezon 3 kez karşılaştık. Abdi İpekçi Spor Salonu'nda muhteşem taraftarının desteğiyle Fenerbahçe Ülker'i 67-56 mağlup eden aslanlarımız, Sinan Erdem Spor Salonunda oynanan maçta son topta maçı 83-80 kaybetti. Fenerbahçe Ülker ile Türkiye Kupası yarı finalinde de karşılaştı. Takımımız, bir ara 20 sayı farkla geriye düşmesine rağmen farkı 4 sayıya kadar indirdi ama maçtan 77-70 mağlup ayrılmıştı.


Galatasaray 67-56 Fenerbahçe Ülker
Maçın en skorer isimleri;
Preston Shumpert 16 sayı ve Tutku Açık 12 Sayı
Ömer Onan 16 sayı ve Oğuz Savaş 14 sayı
Galatasaray 80-83 Fenerbahçe Ülker
Radoslav Rancik 20 sayı ve Luksa Andric 19 sayı
Marko Tomas 17 sayı ve Roko Ukic 17 sayı
Galatasaray 70-77 Fenerbahçe
Luksa Andric 30 sayı ve Ermal Kuqo 11 sayı
Darjus Lavrinovic 18 sayı ve Mirsad Türkcan 12 sayı


Final Serisinin Maç Takvimi
4 Haziran Cumartesi
19:00 Fenerbahçe Ülker-Galatasaray / Sinan Erdem Spor Salonu 
6 Haziran Pazartesi
20:00  Fenerbahçe Ülker-Galatasaray / Sinan Erdem Spor Salonu 
9 Haziran Perşembe
20:00 Galatasaray-Fenerbahçe Ülker / Abdi İpekçi Spor Salonu
11 Haziran Cumartesi
19:00 Galatasaray-Fenerbahçe Ülker / Abdi İpekçi Spor Salonu
14 Haziran Salı
20:00 Fenerbahçe Ülker-Galatasaray / Sinan Erdem Spor Salonu  (Gerekirse)
17 Haziran Cuma
20:00 Galatasaray-Fenerbahçe Ülker / Abdi İpekçi Spor Salonu (Gerekirse)
19 Haziran Pazar
20:00 Fenerbahçe Ülker-Galatasaray / Sinan Erdem Spor Salonu  (Gerekirse)



Banvit serisinde ki atmosferin sağlanacağı her maçın mutlak favorisi biziz. İs oradaki ilk iki maçtan bir galibiyet çıkarmaya bakar. Gerisi? 4-2 ve şampiyonluk...

Ha olmasa ne olur? Canları sağolsun. Bu sezonki ilk hedefimiz şampiyonluk veya final görmek değildi. Bu takim önümüzdeki yıllara damgasını vuracağını cümle aleme göstermiştir.  Yine de yetmiyor be... Buralara kadar gelmişken şampiyonluğu Fenerbahçe Ülker'e bırakmamak gerekiyor. Aslanlarımızda bu yürek var. Bu enerji var. Taraftarda bu inanç var. Yönetimde bu inanç var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder