28 Kasım 2010 Pazar

Fresh Start!




Ciddiye alındığı zaman blog hazırlama işi o kadar kolay olmuyor. İnsan hem kendisine, hem okuyucularına saygıda kusur etmemek adına herhangi bir yazı için çok iyi hazırlanmak istiyor.

"Engelsiz Aslanlar" ile ilgili blog oluşturma düşüncesi aklıma geldiğinde oldukça heyecanlanmıştım. Kısa süre bu heyecanla yazıları girdikten sonra kaynak yetersizliği beni yıldırdı. Daha sonra "Engelsiz Aslanlar" ağırlıklı "Amatör Branşlar" blogu oldu engelsizaslanlar.wordpress.com. Bu sefer de vakit ayıramama problemi ortaya çıktı. Üzerinde iyi çalışılmamış yazılarla birşeyler yapmaya çalışmak çok doğru değildi, gereken ilgiyi görmezdi. Bıraktım.

Şu an ise SimasJasaitis kardeşim sağolsun, üretme heyecanım yeniden canlandı. Vakit bulabildikçe ve iyi hazırlandıkça yazılarımla bundan sonra sizlerle beraber olacağım.

Yazılarımın önemli bir kısmı tekerlekli sandalye basketboluyla ilgili olacak. Maçlar, söyleşiler, yorumlar, haberler... Elimden geldiğince bu sporla ve "Engelsiz Aslanlar" ile ilgili herşeyi aktarmaya çalışacağım. Kalan zamanımda da diğer amatör branşlarla ilgili yazılara yer vermek istiyorum.

Geçelim ilk konumuza.



"Özet geç lan piç!" denilmemesi için yazacaklarımın özetini aktarayım önce.

1) Tekerlekli Sandalye Basketbolu'nda puan nedir?
2) Genel kurallar nelerdir?
3) Takımımızın durumu ve bu seneki hedeflerimiz nelerdir?

1) Bu spor dalında sporcular engellerine göre sınıflandırılmıştır. (1 ila 4.5 arası) Sahadaki 5 oyuncunun toplam puanı 14'ten fazla olamaz.

* Problemi omurilik ile alakası olmayan fakat kemik eksiği, eklemlerinde veya kas yapısında sorun olanlar, kısacası profesyonel basketbol oynamaya elverişli olmayacak problemleri olan sporcular 4-4.5 puanlarını alırlar.
* Sinir sistemindeki sorunları yüzünden tekerlekli sandalye ile yaşamak durumunda olan sporcular 1-1.5 puan alırlar.
* Bel hareketlerini tam olarak yapabilen (sağa sola dönme, topu önüne alabilme vs.) oyuncular genelde 3.5 puan alırlar.
* Bunun dışında kalan sporcular problemlerinin büyüklüğüne göre puanlandırılırlar. (2-3 arası)
* 18 yaşın altında sporcu sahada bulunursa mevcut puanından 1 puan düşülür. (Takım puanı 15'e yükselir diyebiliriz.)
* Kadın oyuncu sahada bulunursa takım puanı 1 puan yükselir.

2) Genel kurallar

* Tekerlek top sektirilmeden en fazla iki kez çevrilebilir. Bundan sonra oyuncu topu sektirmek zorundadır yoksa hata yapmış olur. Top karşı tarafa verilir.
* Sandalyeyi geri sürmek yasaktır.
* Saha dışında sandalyeyi sürmek yasaktır.
* Oyun esnasındaki hareketlerde sandalyenin sadece bir tekerleği havada olabilir. Aksi teknik faulle cezalandırılır.
* Sahadaki 5 oyuncu toplam 14 puana sahip olabilir. (Genç veya kadın oyuncu istisnaları hariç.)

Bunun dışındaki tüm kurallar aşağı yukarı basketbolla aynıdır.

3) Engelsiz Aslanlar'ımız bizim için yazının en önemli kısmı. Takımımız kabuk değiştirmiş durumda. Avrupa'da yaşanan başarısızlıktan sonra takımda önemli değişiklikler oldu.

Gidenler: Ferit, Haidari, Eveson, Dotan, Selim ve Seyran

Giden oyuncularımızdan Ferit Gümüş, Selim Sayak ve Seyran Kurt bizim için önemli isimlerdi. Yaşadığımız aşağı yukarı bütün başarılarda bu oyuncularımızın ismini görmek mümkün. Yolları açık olsun.

Haidari ailevi nedenlerden dolayı takımdan ayrıldı. Dotan beklediğimiz katkıyı sağlayamadı. Eveson'ın kalması iyi olabilirdi ancak onun yerine alınan isim uzun vadede onu aratmayacak gibi.

Gelenler: Volkan, Özgür, Muzzi, Filipski

Volkan ve Özgür Saran Anadolu'dan geldiler. Eski oyuncularımız. Özgür milli takımımızın da yıldızı konumunda. Ferit'in boşluğunu doldurabilecek tek Türk isimdi.

Volkan Aydeniz de milli takımımızda forma giymekte. O da oldukça önemli bir oyuncu. Kadro derinliğimizi arttırdı.

Filipski'nin katılması oldukça önemli. Eveson'ın boşluğunu dolduracak. Puanının yüksek olması tek dezavantajı. Kendisinden oldukça faydalanacağız.

Muzzi ise şutör bir oyuncu. Dış şut tehdidimiz olacaktır.

Kalanlar: Tucek, Scott, Fikri, İsmail, Ömer, Murat, Ramazan

Tucek ve Scott hakkında çok fazla şey yazmaya gerek yok. Takımımızın yıldızları arasındalar.

İsmail ve Fikri hem takım puanı açısından hem de katkı açısından oldukça önemli iki oyuncu. (Fikri ilk maçta 15 sayı atarak bu düşüncemi kanıtladı.)

Ömer, Murat ve Ramazan gelişimlerini sürdürmelerini dilediğimiz oyuncularımız. Genelde ligde süre bulacaklardır.

Takım Puanlaması:

1) Volkan Aydeniz (4.5)
2) Özgür Gürbulak (4)
3) Jaime Muzzi (2)
4) Mateusz Filipski (4)
5) Petr Tucek (4.5)
6) Matt Scott (3.5)
7) Fikri Gündoğdu (1)
8) İsmail Ar (1)
9) Ömer Gürkan
10) Ramazan Kahraman (2)
11) Murat Yazıcı

Murat ve Ömer'in puanlarına ulaşamadım. Ömer'in 4.5 olması gerekiyor da Murat ile ilgili bilgim yok açıkçası. Orta seviyeli bir puanlama söz konusu olmalı.

Özgür, Filipski ve Tucek'in yüksek puanlı oyuncular olması işimizi biraz zorlaştıracak. Dolayısıyla Scott oynarken bu üç oyuncudan minimum birinden feragat etmek durumunda kalacağız. Sedat Hoca bu konuyu büyük bir ustalıkla çözüme kavuşturacaktır.

Türkiye liginin açık ara en iyi kadrosuna sahip olduğumuz aşikar. Saran ve Kent'in takımlarından desteği çekmesinin ardından tek rakibimiz Beşiktaş gibi gözüküyor. Bu iki takımın ardından Karabük ve İzmir BŞB gelecektir.

Beşiktaş geçen seneki Saran Anadolu'dan güçlü oldu gibi bir durumla karşı karşıyayız sanırım. Yaptıkları takviyeler onu gösteriyor. Eski oyuncumuz Ferit de orada. Yine de bizim kalitemiz karşısında direnebileceklerini sanmıyorum.

Şampiyonlar Ligi için şu an detaylı bir yorum yapamıyorum ancak eleme grubunu rahat geçebileceğimizi düşünüyorum. Finaller için ise ev sahibi ekibin iyi yatırım yaptığı söylenmekte. Bir ara bakıp birşeyler karalarım. Hele o günleri görelim de...

Sorunlar yaşadık ama şimdilik hepsi geride kaldı. Umarım sağlam bir yapılanma sağlanmıştır. Uzun süredir uzak kaldığım için son durum hakkında pek bir fikrim yok. Kağıt üzerinde yazılanları yorumlamaktayım.

Not: Oyuncularla ilgili detaylı bilgileri, yazın yaşanan sorunları, şubenin mevcut durumunu, tekerlekli sandalye basketbolu ile ilgili bilmemiz gerekenleri teker teker inceleyeceğiz. Şimdilik genel bir bilgi vermek istedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder