15 Eylül 2011 Perşembe

Hedef Her Kulvarda Şampiyonluk

Kadın basketbol takımımız, 2011-2012 sezonunda ki büyük hedefler doğrultusunda hazırlıklarına devam ediyor. Nedir bu büyük hedefler? Yerel lig ile yerel  kupa ve Avrupa Ligi şampiyonluğu... Bu kapsamda alternatifli bir kadro kuruldu.


Gelenler; Alba Torrens (SG-SF), Diana Taurasi (PG-SG), Epiphanny Prince (PG-SG), , Ayşe Cora (PG-SG), Sariye Kumsal (PG-SG) Şaziye İvegin (SG-SF)  ve Tina Charles (C)
Takımda Kalanlar; Işıl Alben (PG), Yasemen Saylar (PG) Gülşah Gümüşay (SG), Bahar Çağlar (PF), Melisa Can (PF), Melek Bilge (C) ve Sylvia Fowles(C)
Takımdan Ayrılanlar; Doneeka Hodges (PG-SG), Tuğba Palazoğlu (SG), Nihan Anaz (SG), Seimone Augustus (SG), Tamika Catchings (SF) ve Gintare Petronyte (C)


Biraz takım kurgusundan bahsedelim. Ceyhun Hoca'nın guard mevkisinde bir combo guard(Işıl Alben) ve birde point guard ve skorer guard oynayabilen(Doneeka) oyuncu seçtiğini geçen sezonda görmüştük. Geçen sezon Işıl'ın yanında 1-2 oynayabilen Doneeka Hodges vardı. Bu sezon Epiphanny Prince olacak. Doneeka ve Epiphanny'nin oyun karakterleri birbirlerine çok benziyor ama Epiphanny Prince, Doneeka'ya göre daha kaliteli ve  istikrarlı bir oyuncu... Epiphanny'i kısaca özetlemek gerekirse;  penetresi olan, istikrarlı şut atan ve savunmada vasat üstü olan bir oyuncu... (Top çalma yeteneğini de eklemek gerek. Kendisi geçen sezon Wnba'de en fazla top çalan oyuncu idi.) Guard olarak oynayabilecek bir diğer isim ise Diana Taurasi... Diana Taurasi'nin asıl oynadığı yer, skorer guard ama Dee'nin oyun görüşü bir çok guarddan daha iyi olduğu için kendisini 1 numarada da kullanabiliriz. Gerektiği zaman sorumluluk alıp takımı yönlendirme yeteneğini de var sayarsak,  ligteki ve Avrupa ligindeki rakiplere karşı guard mevkisinde problem yaşamayız. Yani geçtiğimiz sezonlarda ligde tek rakibimiz olan Fenerbahçe'ye  karşı yaşadığımız dezavantajı bu sezon kırabiliriz. 


2 numara için ise takıma; Diana Taurasi, Alba Torrens, Epiphanny Prince,  Ayşe Cora ve Sariye Kumsal gibi oyuncular katıldılar. Gülşah Gümüşay'ı da kadromuzda tuttuk. Bu pozisyonda da gerekli rotasyonu sağlayabilecek oyunculara sahibiz. Diana Taurasi'yi gerektiği zaman 1 numarada,  Alba Torrens'i ise büyük olasılıkla bu sezon 3 numarada seyredebiliriz. 


Gelecek sezon takımda kısa forvet olarak oynayabilen Alba Torrens ve Şaziye İvegin olacak. Alba Torrens, Nba'den örnek vermek gerekirse Hidayet Türkoğlu ile benzer bir çok aynı özelliklere sahip... Oyun görüşü, boyuna rağmen çevikliği, penetre gücü ve şutu ile Hidayet'e çok benzer bir oyun görüşü var. Avrupa Liginde geçen sezonun en değerli oyuncusu olarak takımımıza katılıyor.  Bu büyük ünvanla geldiği takımımızda uyum problemi yaşamazsa, bize çok fazla katkı verecek ve şampiyonluklarımızda çok büyük payı olacaktır. Alba ile kısa forvet pozisyonunu paylaşacak Şaziye İvegin ise, ilk 5 başladığı Milli Takımımıza Avrupa Şampiyonasında çok fazla katkı vermiş ve Milli Takımımızın finale çıkmasında payı olmuştu. Bizde ise kendisi bençten gelecektir. Alba'yı dinlendirme adına Şaziye'nin vereceği katkı önemli... Şaziye'den de yeterli katkıyı alabilirsek, bu pozisyonda da problem yaşamayız.  Bu pozisyonda ki bir avantajdan bahsedelim. Alba Torrens bu pozisyonda ki diğer oyunculara nazaran "size" avantajını müthiş kullanıyor ve rakip oyuncuları zor duruma düşürüyor. Geçen sezon oynanan Halcon Avenida maçında rakip takım Alba'yı bir çok pozisyonda bularak, kolay sayılar üretmişlerdi. Bu sezon Alba'nın bu avantajını özelikle kritik maçlarda kullanabiliriz.


Gelecek sezon kadromuzda uzun forvet olarak, geçen sezon olduğu gibi Bahar Çağlar ve Melisa Can olacak. Sylvia'nın Ocak ayında geleceğini düşündüğümüzde Ocak ayından sonra Tina'yı da ligde uzun forvet olarak görebiliriz. Zaten birde uzun forvet ve pivot oynayabilen Avrupalı bir oyuncu daha düşünülüyor. Özellikle Avrupa ligi için düşünülen oyuncu çok gerekli çünkü Tina Charles'i yedekleyebilecek bir oyuncuya sahip değiliz. Tina'yı yedeklemek adına yapılacak hamle çok gereklidir. Neden Avrupalı olması gerekiyor? Çünkü Avrupa Liginde sadece 2 kıt'a dışı oyuncu oynayabiliyor ve biz ilk aşamada bu hakkı Diana Taurasi ve Tina Charles ile dolduracağız. Avrupalı uzun kesinlikle şart! 


Pivot olarak ise, Sylvia Fowles ve Tina Charles gibi 2 müthiş oyuncuya sahibiz. Biraz yeni transferimiz Tina Charles'dan bahsedelim. Tina Wnba'de oynayan uzunlar arasında kesinlikle ilk 5 isim arasında olabilecek biri...  Orta mesafe şutu sokabilen, pota altında oynadığı bire birleri bitirebilen, ribaund sezgisi olan ve savunmada gerekli sertliği sağlayabilen bir oyuncu... Tina'nın çok önemli bir özelliği daha var. Rakip takım tarafından getirilen ikili sıkıştırmalarda bir pivot oyuncuya nazaran saha görüşünün iyi  olması sebebiyle boşta olan arkadaşını bulabiliyor. Bu özellik mesela bir diğer pivotumuz Sylvia'da pek yok. Özellikle geçen sezon Fenerbahçe maçlarında Sylvia'ya getirilen ikili sıkıştırmaları cezalandıramamış ve  rakip takım Sylvia'nın etkinliğini kısıtlamış, gerekli katkıyı almamızı engellemişti.


Türkiye Kadınlar Basketbol Liginde 3 sahada +1 bençte ve 1'de tribünde olmak üzere  5 yabancı transfer edebiliyor. Euroleague'de ise, Avrupalı olmayan 2 oyuncu oynayabiliyor. Biz Sylvia Fowles gelene dek; büyük ihtimalle ligde Diana Taurasi, Alba Torrens Tina Charles ve transfer edilecek olan Avrupalı uzun ile mücadele edeceğiz. (Bilindiği gibi Sylvia, Cumhurbaşkanlığı Kupası maçından sonra tekrar ABD'ye dönecek ve Ocak Ayında geri dönecek.) Epiphanny Prince ise, tahminen herhangi bir sakatlık, ceza vs. vs. gibi problemlerde maç kadrosuna alınır. Euroleague'de ise, Avrupalı olmayan Diana Taurasi ve Tina Charles ile mücadele edeceğiz. Sylvia Fowles geldiğinde Tina-Sylvia değişikliği de olabilir. Kağıt üstünde kurulan alternatifli kadroyla, bu sezon ligde Fenerbahçe'ye nazaran favori gösteriliyoruz. Ligde ise söylediğim gibi Fenerbahçe dışında ki takımlar bize çok fazla problem olmayacaktır. Euroleague'de ise;  Rus UMMC Ekaterinburg ve Spartak Moskova ile İspanyol Ros Casares  takımları ile birlikte favoriler arasındayız. UMMC Ekaterinburg ve Ros Casares ile birlikte Euroleague gruplarında karşılaşacağız. Hedefi şampiyonluk olarak koyduğumuz Euroleague'e, iyi bir başlangıç yapabilirsek, taraftarı da arkasına almış bir takım şampiyonluğa gider. Euroleague Son 8'e ev sahipliği için başvurmuştuk. Bu başvuru kabul görürse, taraftar desteğiyle şampiyonluk neden olmasın ki? Taraftar desteğiyle takım daha iyi oynayacaktır ve 2009'da olduğu gibi yine kızlarımız bir Avrupa Kupası daha müzemize getirebilir.