5 Eylül 2011 Pazartesi

Darius Songaila Galatasaray'da!


Galatasaray'ımız son olarak NBA'de Philadelphia 76'ers takımında forma giyen Litvanyali oyuncu Darius Songaila ile NBA çıkışı olmayan 1 yıllık sözleşme imzaladı.

Oyuncumuzun kariyeri ve istatistiki bilgileri ile ilgili yazıları resmi site dahil birçok yerde okuyabileceğimiz için biz biraz Songaila'nın oyun karakterine göz atalım.

Songaila atletik özellikleri iyi ya da üst düzey olan bir oyuncu değil. Öte yandan basketbol zekası ve oyun içi sertliği iyidir.
Songaila tipik Litvanyalı uzunlar gibi mid-range şutu oldukça iyi olan bir isim. Zaten Avrupa Şampiyonası'nda bir terslik olmazsa bunu göreceğiz. Öyle ki zaman zaman şut mesafesini üç sayılık atış çizgisinin gerisine kadar çekebiliyor. Kısacası Ermal gibi Songaila'dan da üç sayılık isabetler bulacağız. Özellikle pick&roll'ler sonrasında yüksek post bölgesinde boş kaldığı anlarda şutları çok yüksek yüzdelerle sokacaktır. Serbest atış çizgisinden de isabet oranı %85'leri bulacaktır.

Oyuncunun bir diğer özelliği ise potaya sırtı dönük ya da yüzü dönük oyunları oynayabilmesi. Tabii burada az evvel söylediğim gibi atletizmi aman aman olmadığından basketbol zekası ve oyun içi sertliği gibi özellikleri devreye giriyor. Rakibiyle boğuşmaktan hiçbir zaman çekinmiyor. Dolayısıyla hücumda, aynı şekilde savunmada da, zaman zaman bizleri ateşleyici hareketler göreceğiz.

Son olarak Songaila'nın top hakimiyeti ve pas yeteneği bir uzuna göre oldukça iyidir. Her maç 1-2 güzel asistini görebiliriz. Dolayısıyla Songaila aslında ön alan hücumumuzdaki eksiği neredeyse tamamıyla gidermiş olacak.

İşin savunma kısmında ise oldukça iyi yer tutması önemli bir avantaj olarak gözümüze çarpmakta. Aynı zamanda oyun içi sertliği burada da işimize yarayacak. Mücadele etmekten kaçmayan bir isim olduğu için zaman zaman sert fauller yaparak karşımıza çıkacak. Tabii bazen bu durum onu erken faul problemine sokabilir. Bu eksi olarak aklımızda kalsın. Bunun yanı sıra pick&roll savunmasında bizim uzunlarımız genelde tepeye kadar çıkıp ya savundukları adamı ya da pick&roll'ü oynayan kısayı takip edip, ikili sıkıştırmaya zorluyorlar. Burada yapılacak paslardan sonra devrilen uzunları takip etmek oldukça önemli, Songaila'nın basketbol zekası ve iyi yer tutuşu sayesinde bunu başarabileceğini düşünüyorum.

Songaila mükemmel mi? Elbette değil. 5 numara oynayacağı zamanlarda kendisinden uzun ve kalıplı isimlere karşı zorlanabilir. Yılmayacaktır ancak zorlanacağı gerçeğini de unutmayalım. Ayak çabukluğu zaman zaman başımıza iş açabilir. Bu da yukarıda bahsettiğim faul problemleri olarak karşımıza çıkacak.

Neticede Darius Songaila genellikle 4 numarada süre alacak, zaman zaman 5 numara da oynayacak bir 4.5 numara olarak takımımıza transfer edildi. 33 yaşında olması ve yıllık 1.5 milyon dolar alacak olması kafamızı karıştırmamalı. Basketbolcular genelde 35 yaşından sonra esas düşüşlerini yaşarlar. Son senesinde sakatlıklardan ziyade sisteme uymaması ve o pozisyonda kendisinden daha fazla katkı verecek bir ismin kadroda olması sürelerini kısıtladı.

Ben Songaila'nın takımımıza seviye atlatacağını düşünüyorum. Aynı zamanda Furkan, Andric, Sertaç ve hatta Doğukan gibi oyuncularımız için önemli bir rol model olacağını düşünüyorum.
Kendisinin hala daha NBA'de kalıp, bench katkısı sağlayabileceği düşünülürken NBA çıkışı olmayan bir kontratla Galatasaray'ımıza gelmesi sürpriz olarak nitelendiriliyor. Bu bile Songaila'nın ne denli önemli bir oyuncu olduğunun göstergesi olabilir.


Songaila'nın Philadelphia öncesi NBA'deki başarılarına bakacak olursak, son sezon istatistiklerine bakıp onu yargılamanın çok doğru olmadığını göreceğiz.
(Philadelphia'ya Willie Green ve Jason Smith karşılığında Craig Breckings ile birlikte gitmişti.) Oyuncular zaman zaman, özellikle NBA'de, koçların sistemlerine ayak uyduramamaları ya da kendilerinden daha verimli oynayacak isimlerin çıkması gibi nedenlerden ötürü kadroya girmekte zorlanabilirler. Elton Brand'in olgun oyunu ve Thaddeus Young'ın yükselen form grafiği nedeni ile Songaila da benzer bir problem yaşadı. Şu an Avrupa'da önemli yerlerde olan bazı isimlerin de NBA arenasında yaşadıkları problemleri biliyoruz. Buna örnek olarak şu an Avrupa basketbolunun en değerli isimlerinden olan Vassilis Spanoulis, yine yaz döneminde Avrupa'ya dönen David Andersen ve yakından tanıdığımız İbrahim Kutluay'ı verebiliriz.